12 obiceiuri cu care ne-am obișnuit greșit

DISTRIBUIȚI

Toată lumea știe că daca se culcă târziu și mănâncă prea mult este nesănătos. Dar uneori chiar și cele mai inofensive obiceiuri pot prezenta un pericol pentru sănătatea noastră. Știați că ați putea ajunge în spital dacă vă înăbușiți strănutul? Sau guma de mestecat poate face sa te simti mai putin concentrat?

TocmaiAmAflat a facut o listă de obiceiuri care par a fi inofensive, dar reprezintă, de fapt, un mare pericol pentru sănătatea noastră.

1. Abtinerea de la strănut

Ceea ce suferă: sistemul respirator, vasele de sânge și creierul, iar în cel mai rău caz, esofagul.

Principala funcție a strănutului este de a scăpa de bacterii, viruși și particule de praf. Când înăbușiți strănutul, nu lăsați corpul să îndepărteze aceste lucruri. Dar asta nu este tot. Imaginați-vă ce se poate întâmpla dacă încercați să trageți și să închideți teava la pusca. La fel se întâmplă și în nas – întreaga putere a strănutului se întoarce și vă poate afecta auzul, crește tensiunea arterială și chiar vă poate deteriora esofagul.

2. Folosind scobitori

Ce suferă: gingiile.
Dentiștilor nu le plac scobitorile. Ele sunt destul de inofensive pentru smalt, dar gingiile sunt în pericol. Și este aproape imposibil să vă curățați gura cu o scobitoare. Pentru a vă menține gura curată, utilizați ață dentară (dar ar trebui să învățați mai întâi cum să o faceți corect).

3. Să dormi pe pernă cu fața în jos

Ce suferă: respirația, circulația sângelui, măduva spinării și pielea feței.
Este confortabil dar dăunător pentru a dormi pe pernă cu fața în jos. În această poziție, respirația este grea, gâtul este într-o poziție nefiresc, circulația sângelui devine mai gravă, iar vertebrele gâtului sunt în pericol. În plus, medicii avertizează că ridurile pe care le-ați putea avea după ce dormiți în această poziție vor deveni în curând constante – nu vor dispărea vreodată!

4. Spargeți semințele cu dinții

Ce suferă: dinții și vezica biliară.
Semințele de floarea-soarelui sunt gustoase și utile. Dar ele ar trebui să fie decojite cu mâinile și niciodată cu dinții. Dentiștii recunosc întotdeauna cunoscuți consumatori de semințe prin daune foarte specifice ale dinților. Persoanele care au probleme cu vezica biliară nu ar trebui să le mănânce deloc, iar valoarea lor calorică este mai mare de 500 kcal în 100 de grame.

5. Mestecand ceva solid

Ceea ce suferă: dinții, gingiile și gura.
Oamenii care iubesc să mestece pixuri, creioane, cârpe de hârtie și alte obiecte solide au, de obicei, probleme enorme cu smaltul dintilor. De aceea, nu ar trebui să încercați să deschideți sticle, să mestecați nuci, cuburi de gheață și felii de miere. Mai mult decât atât, puteți obține o infecție dacă faceți acest lucru.

6. Amânarea mersului la toaleta

Ce suferă: rinichii, sistemul urinar și intestinul.

În iunie 2018, un tânăr din Marea Britanie a fost spitalizat după ce a petrecut 8 ore jucând un joc fără să ia nici o pauză. Intestinele și vezica sa au fost atât de umflate încât medicii au crezut că are o tumoare de cancer. Toți doctorii sunt de acord: nu ar trebui să-l păstrați, deoarece dacă faceți acest lucru, vă puteți răni mușchii, ceea ce poate duce la o infecție a tractului urinar și la constipație.

7. Spălați-vă părul cu apă fierbinte

Ce suferă: vasele cerebrale și scalpul.

Dacă vă place să luați un duș în apă foarte fierbinte, este timpul să vă opriți. În primul rând, poate provoca o durere de cap și de amețeală. În al doilea rând, apa caldă stimulează funcția glandelor sebacee de pe scalp, ceea ce face ca părul să fie foarte murdar.

8. Atingeți fața și frecați ochii

Ce suferă: pielea și ochii.

Dacă vă atingeți frecvent fața cu mâinile, puteți obține un întreg catalog de infecții diferite, cum ar fi acnee, herpes și multe altele. Dacă vă frecați ochii, puteți obține conjunctivită, care este o boală infecțioasă cu adevărat neplăcută, care implică inflamație, rupere, arsură și sensibilitate la lumină.

9. Suflatul pe rani

Ce suferă: procesul de vindecare.

Care este primul lucru pe care vrei să-l faci când îți taie degetul? Suflați-l sau lingeți-l? Oamenii de știință de la Universitatea Harvard au calculat mai mult de 600 de specii de microorganisme care trăiesc în gurile oamenilor. Dintre toate aceste organisme, există întotdeauna stafilococi și streptococi. Sângele coagulat pe rană este un loc perfect pentru a trăi. Ar trebui să aplici un medicament special la rană, altfel, va dura mult mai mult pentru a se vindeca.

10. Folosiți un telefon în timp ce vă aflați la baie

Ce suferă: anusul și igiena generală.

Nu este vorba doar de telefoane – aceeași regulă este valabilă pentru ziare și cărți. Acest lucru se datorează faptului că ședința pe toaletă pentru mai mult de 5 minute mărește presiunea în vene. Iar motivul pentru care telefoanele celulare sunt deosebit de rele este că nu le lăsăm în baie atunci când terminăm. În schimb, le luăm cu noi, ceea ce ajută la răspândirea bacteriilor.

11. Soapta

Ce suferă: corzile vocale și laringele.

Cercetările efectuate de omul de știință și de ex-vocalistul Robert Sataloff au arătat că majoritatea oamenilor își tensionează corzile vocale atunci când șoaptă. Aceasta crește șansele de a avea leziuni ale laringelui. Acest lucru este deosebit de periculos pentru persoanele care trebuie să vorbească mult.

12. Folosind un tampon de bumbac pentru igiena nasului

Chiar dacă mulți experți nu vă recomandă să bagati nimic în nas, există câteva cazuri când folosirea unui tampon de bumbac este mai bună decât utilizarea unui deget sau a unei soluții.

Dacă ați avut o rinoplastie, curățarea mucusului din nas este posibilă numai cu un tampon de bumbac, deoarece dacă suflați nasul, s-ar putea provoca sângerare sau, mai rău, unele deteriorări care vor necesita chirurgul dvs. să facă totul din nou. Când trebuie să vă spălați nasul cu o soluție, nu doriți ca acesta să meargă prea adânc. În acest caz, înmuiați doar un tampon de vată în soluție și acoperiți interiorul nărilor cu el. Aveți grijă: lipirea unui tampon de bumbac prea sus în nas poate duce la răniri, astfel încât, ori de câte ori puteți, să lăsați această lucrare la un profesionist.

Altii mai citesc si..