7 curiozități despre igienă pe care nu le știai

DISTRIBUIȚI

Elisabeta I a Angliei a declarat: „Fie că este nevoie sau nu, eu mă spăl la fiecare 3 luni!”. Ei bine, la 3 luni însemna foarte des, căci pe vremea aceea baia se făcea o dată sau de 2 ori pe an. În plus, într-o familie toţi făceau baie în acelaşi butoi cu apă: stăpânul casei făcea primul.

1. Corpul uman adăpostește aproximativ 1.000 de specii de bacterii. Există mai mulți microbi pe corpul tău decât oameni pe Pământ.

2. Ai standarde prea ridicate de igienă – ai astm! Un studiu al cercetătorilor americani efectuat pe 11.000 copii cu un nivel ridicat de igienă, a arătat că acest lucru a crescut riscul de a dezvolta astm bronşic sau eczeme ale pielii

3. De fiecare dată când tragem apa după utilizarea toaletei, dacă lăsăm ridicat capacul closetului, bacteriile sunt împrăștiate de jetul de apă până la 2 metri distanță de vas. Dacă în încăpere mai există și uscătoare cu aer cald, microorganismele vor fi răspândite și mai departe.

4. O elevă de clasa a șaptea din Florida a câștigat premiul concursului de știință al școlii ei, demonstrând că există mai multe bacterii în mașinile de gheață din restaurantele fast-food decât în apa din closet.

5. Prima periuţă de dinţi a fost inventată în China, în 1498. Perii erau făcuţi din ţepi de porc siberian, iar mânerul era confecţionat dintr-un os de vacă. Deşi periuţa a apărut din secolul XV, obiceiul spălatului pe dinţi a devenit o rutină pentru americani abia după ce au fost forţaţi soldaţii să îşi spele dinţii pe front în timpul celui de-al doilea război mondial.

6. NASA a cheltuit recent 23.4 milioane de dolari proiectând o toaletă pentru navete spațiale, toaletă care sfidează lipsa gravitației cu o tehnologie de sucțiune de 850 de litri de aer pe minut. Cam mulți bani pentru o toaletă.

7. Ai scăpat mâncare pe jos, aplică „regula celor cinci secunde”. Fals! S-a demonstrat că bacteriilor nu le trebuie cinci secunde pentru a contamina mâncarea. Odată produs contactul cu podeaua, bacteriile deja s-au stabilit pe aliment.

Altii mai citesc si..