Cele mai importante descoperiri ştiinţifice din ultimii 10 ani

DISTRIBUIȚI

Lumea de astăzi poate fi dificil de imaginat fără cele câteva mari descoperiri ştiinţifice care au pus bazele creării mediului în care ne aflăm; deşi, de cele mai multe ori, nici măcar nu le luăm în considerare sau le luăm ca un dat. Ele însă nu au venit de la sine, ci au reprezentat munca (alături de puţină şansă) de-o viaţă a unor personalităţi de altfel marcante.

Această listă de cinci descoperiri ştiinţifice reprezintă aşadar cele care au marcat istoria prin schimbările pe care le-au produs, facilitând şi alte descoperiri la rândul lor. Altfel spus, aceste puncte de cotitură în istoria ştiinţei au deschis drumul către alte descoperiri şi pe baza lor s-au putut elabora teoriile ştiinţifice pe care se bazează ştiinţa de astăzi.

1. Trei planete asemănătoare cu Pământul

Prima de pe lista noastră de descoperiri științifice se referă la univers. Astronomii au descoperit nu una, ci șapte planete în afara sistemului nostru solar.

Aceste planete se învârt în jurul unei stele minuscule, numite „TRAPPIST-1”, la o distanță de aproximativ 40 de ani-lumină. Trei dintre acestea se află în ceea ce NASA numește „zona locuibilă”, adică un areal în care există condiții pentru existența apei și a vieții.

2. Descoperirea Bosonului Higgs sau „particulei lui Dumnezeu”

Fizicianul Peter Higgs a descoperit o particulă elementară din familia bosonilor care conferă masă celorlalte particule elementare. De asemenea, Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) a anunţat printr-un comunicat de presă, că a găsit noi dovezi în susţinerea ipotezei conform căreia „particula lui Dumnezeu” a fost descoperită.

3. O moleculă care oprește îmbătrânirea celulelor

Această remarcabilă descoperire științifică ar de-a face cu domeniul geneticii. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, celulele bătrâne și cele vătămate se acumulează în țesuturi și pot determina apariția bolilor asociate cu îmbătrânirea.

Oamenii de știință din Olanda au dezvoltat o moleculă care epurează aceste celule. Când molecula a fost testată pe șoareci bătrâni, blana lor a crescut din nou, iar funcția renală s-a îmbunătățit.

Mai mult, șoarecii în vârstă puteau să alerge de două ori mai repede decât șoarecii netratați. Aceasta este o realizare epocală în domeniul fenomenului îmbătrânirii.

4. Pluto nu mai este considerată a 9-a planetă din Sistemul Solar

Întrucât astronomii au descoperit corpuri cereşti cu dimensiuni aproximativ similare lui Pluto, aceasta nu mai este considerată planetă. Astfel că astronomul Caltech Mike Brown, responsabil de ultimele descoperiri în acest domeniu, a decis ca Pluto să fie considerată parte componentă a Centurii Kuiper. Această regiune, care se află în orbita Sistemului nostru Solar şi mult în afara lui, cuprinde alte corpuri cereşti cu compoziţie şi mărime similară cu Pluto.

5. Veninul de păianjen care ar putea trata leziunile produse de accidentele vasculare

Mușcătura păianjenului Atrax robustus, care trăiește în Australia, te poate ucide în 15 minute, dacă nu este tratată cu promptitudine. Însă oamenii de știință au descoperit că o peptidă din veninul acestui păianjen protejează celulele cerebrale în pericol de a fi distruse de un accident vascular.

Iar asta se întâmplă chiar dacă veninul este administrat la opt ore după accident. Dacă tratamentul va da rezultate în urma testării pe oameni, această substanță ar putea deveni primul medicament care ne protejează de leziunile produse de accidentele vasculare.

6. Gripa aviară a fost creată în laborator

H5N1, populară pentru termenul de „gripă aviară” s-a transmis de la păsări la oameni, infectând peste 650 de cazuri la nivel global. În anul 2011, doi cercetători au declarat public că virusul H5N1 a fost creat de ei în laborator, cu scopul de a-l răspândi printre păsări. Scopul cercetării viza de asemenea înţelegerea mutaţiilor care se produc în cazul unei epidemii la păsări. Cazul a fost dezbătut public iar cei doi au fost criticaţi pentru punerea în pericol a populaţiei. Subiectul este încă controversat.

7. Sângele de dragon de Komodo anihilează infecțiile

Oamenii de știință au descoperit un nou compus anti-microbian în sângele dragonilor de Komodo, cele mai mari reptile din lume. În laborator, substanța a vindecat rănile infectate ale șoarecilor mai repede decât celelalte variante disponibile.

Așadar, substanța s-ar putea dovedi extrem de utilă în special în cazul infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice.

8. Descoperiri științifice: Primul hibrid om-porc

Această descoperire științifică pare desprinsă dintr-un film SF. Pentru prima dată, cercetătorii au creat embrioni parțial umani și parțial animali.

Practic, acești embrioni conțineau celule de la oameni și de la porci. Se speră că acest proces la va permite cercetătorilor să crească organe umane în animale, cu scopul de a fi transplantate.

Totuși, această chestiune a dat naștere unor îngrijorări legate de etica ingineriei genetice.

Altii mai citesc si..