Semnele care iti pot arata ca ai deficit de proteine

Este bine cunoscut faptul că proteina joacă un rol vital în funcționarea corpului nostru. Și dacă aveți o deficiență de proteine, corpul dumneavoastră va suferi. Un studiu sustine ca aproximativ 1 miliard de oameni din intreaga lume au deficit de proteine. Mai ales în Africa Centrală și Asia de Sud: până la 30% dintre copii primesc prea puțină proteină.

De unde știi dacă ai o deficiență de proteine? Noi am aflat despre semnele și simptomele legate de deficitul de proteine, astfel încât să știți când există o problemă.

1. Poftele alimentare
Dacă simtiti mereu ca va este foame și aveți pofte pentru mâncare și gustări, poate fi din cauza unei diete scăzute de proteine, carbohidrați și zahăr. Problema ar putea fi si că aveți acces nelimitat la alimente cu conținut ridicat de calorii, în care cantitatea de proteine este scăzută în comparație cu numărul de calorii.

2. Probleme de piele și unghii
O deficienta de proteine poate avea ca rezultat unghiile slabe, fragile si in cateva cazuri, veti observa benzi albe si pete maronie pe unghii.

Un deficit de proteine poate afecta și pielea, deoarece proteina permite regenerarea celulelor, produce celule noi și le înlocuiește pe cele moarte.

3. Căderea părului
Părul nostru este alcătuit din 90% proteine cunoscute sub numele de keratină. Dacă nu obțineți substanțe nutritive suficiente, părul se poate subțiri și se estompează în culoare. Acest lucru se întâmplă deoarece organismul oprește folosirea proteinelor pentru lucruri neesențiale cum ar fi creșterea părului, în efortul de a-l păstra.

4. Creșterea riscului de fracturi osoase
La fel ca mușchii, un aport scăzut de proteine poate afecta și oasele. A nu avea suficientă proteină conduce la slăbirea oaselor, crescând astfel riscul de fracturi osoase. Acest lucru se datorează în principal faptului că „proteina este necesară pentru absorbția calciului și pentru a ajuta la metabolismul osos”, spune dr. Axe.

5. Probleme cu somnul
Dacă aveți probleme cu somnul este probabil legat de o deficiență de proteine. Proteinele din alimentele pe care le consumăm acționează ca un suport pentru triptofanul, un aminoacid care provoacă somnolență. Aceasta indică faptul că trebuie să mâncăm alimente bogate în proteine aproape de culcare pentru a obține un somn mai bun.

Altii mai citesc si..